031 40 22 300 help@vietatis.ro

Cardiologia veterinară din ziua de azi are un rol și o importanță foarte mare în contextul DE MEDICINĂ VETERINARĂ, în special în domeniul animalelor de companie. Această importanță este legată de mai mulți factori, pornind de la dezvoltarea științifică a materiei, care permite o clasificare precisă și detaliată a bolii cardiace în curs până la utilizarea tehnologiilor noi și sofisticate pentru diagnosticarea cardiologică, tehnologii lung utilizate în medicina umană precum examinarea ecocardiografică în studiul activității cardiace, electrocardiograma (ECG de suprafață, monitorizarea Holter, studii electrofiziologice), radiologie, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), marcaj cardiac de diagnostic și intervențional (angiografie).

Simptomele bolilor de inimă la animale pot lua mai multe forme, inclusiv activitate redusă sau intoleranță la mișcare, dificultăți de respirație sau respirație dificilă, neliniște în timpul somnului, leșin, și albăstreală (cianoză). De multe ori, bolile cardiace la animale nu vor determina simptome evidente până când boala devine avansată. Toate acestea putând apărea la orice vârstă, problemele congenitale, când este vorba de un pacient tânăr sau de cele degenerative la o vârstă înaintată.

Medicii veterinari pot detecta prezența unei boli de inimă printr-un examen fizic regulat înainte de apariția simptomelor. Semne clinice care sugerează prezența unei boli cardiace includ prezența de sunete anormale ale inimii (de ex. murmurele inimii), anormal de rapide, bătăi lente ale inimii sau neregulate, arteriale anormale sau impulsuri venoase, sau culoarea anormală a membranelor. De obicei, o evaluare cardiacă va fi recomandată atunci când sunt detectate aceste anomalii.

Există câteva rase care sunt predispuse la probleme cardiace: buldog, boxer, pincher, doberman, labrador ciocolatiu sau pisicile persane.

Ținând cont de incidența mare la pacienții geriatrici (boli cardiace degenerative) și de lipsa în fază incipientă a simptomatologiei clinice, boala manifestându-se doar în stadiu avansat, problemele sunt diagnosticate doar în urma unor controale de specialitate iar echipa Vietatis recomandă controale periodice, preventive.